Månadsredovisning går som tåget

Företaget applåderar Skatteverkets nya regler. ProTrain Bemanning i Mjölby har varit förberedda på förändringarna i flera år.

ProTrain Bemanning är ett bemanningsföretag inom järnvägsbranschen som bemannar järnvägen inom hela Sverige; från godståg i norr till Stockholms pendeltåg. Verksamheten har funnits i knappt tio år och har 30 anställda.

– Vi är dock inte som ett vanligt bemanningsföretag, framhåller Anna Börjeson, ekonomi- och personalansvarig. Vi har inga timanställda, utan de har fast månadslön och kollektivavtal. Det ligger på oss att hyra ut personalen på heltid. De flesta av våra anställda är på samma kunduppdrag ett till tre år. Just nu är det en oerhörd brist på lokförare.

När Skatteverket meddelade de nya reglerna drog Anna Börjeson en lättnadens suck.

– Jag tänkte: Vad skönt att vi är så förberedda som vi är. Vi har velat detaljstyra inom bolaget och ha kontroll per individ, inte redovisa de anställda i en klumpsumma. Som bemanningsföretag har vi ett pris per förare och behöver ha koll på våra interna kostnader. Både i bokföringssystemet, tidrapporteringsprogrammet och i Visma gör vi redan detta varje månad.

Läs mer: Ökad öppenhet och mer rättvis konkurrens

ProTrain Bemanning har ingen personalliggare och berörs därför inte av de nya reglerna med arbetsgivardeklarationen förrän i andra etappen i januari 2019. De hoppas då kunna skicka en fil till Skatteverket varje månad.

Anna Börjesson, ekonomi- och personalansvarig ProTrain Bemanning. Foto: Malin Wahlin.

Men Anna Börjeson tror inte att de anställda kommer att nyttja den nya funktionen att kunna gå in och titta på det som företaget rapporterar in per månad, även om det är bra att möjligheten finns.

För cirka fem år sedan började företaget använda digital tidrapportering för lokförarna. I samma veva beslutade man att lönehanteringen skulle skötas av verksamhetens befintliga revisionsbyrå och byråns auktoriserade lönekonsult.

– Poängen med systemet är att man ska tidsrapportera varje dag eller i alla fall efter varje arbetsperiods slut. Då blir mycket vunnet för de anställda. Lämnar de allt till sista dagen i månaden kan det vara svårt för dem att hålla kolla på sin arbetade tid.

Vad är nyttan med de nya reglerna för företaget?

– Eftersom vi har det här på individnivå har vi redan känt av nyttan. Det som jag har rapporterat in till Skatteverket har jag redan bokfört per individ. Den redovisning jag gör idag till Skatteverket och kontrollen som finns är tillräcklig för oss som företag, säger Anna Börjeson.

Sofia Hadjipetri GlantzDu har läst 1 av 4 artiklar den här månaden